/ Przepisy / Indyk w rozmarynie

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gałązki rozmarynu lekko nagnieść tępą stroną noża, obłożyć nimi mięso i szczelnie zawinąć w folię spożywczą (można użyć suszonego rozmarynu). Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Na patelnię wlać łyżkę oleju (np. ryżowego) i obsmażyć pierś indyczą ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć plastrami boczku. Podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około półtorej godziny.

Po upieczeniu mięso wyjąć na deskę, a sos przelać na patelnię. Dodać zimne masło i energicznie wymieszać trzepaczką - do uzyskania emulsji. Sos można też zagęścić łyżką mąki - zamiast masła.

Indycza pierś pysznie smakuje na ciepło - z sosem, jak i na zimno - jako wędlina do chleba. Ale na koniec jedna uwaga: tak do picia, jak i do gotowania trzeba używać dobrego trunku. To jego smak determinuje kulinarny sukces!

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 130
Ewa gotuje - odc. nr 130

Indyk w rozmarynie, tort komunijny. Ewa Wachowicz zrobi indycze filety...

 

Podobne przepisy

Tagliatelle z sosem serowym

Najlepiej wychodzi z tego, co akurat znajdziemy w lodówce...

Mini zapiekanki warzywne

Przysmak dla wegetarian!

Serowiec

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...

Fettuccine z pancettą i pecorino

Makaron po rzymsku!

Wróć do listy przepisów