/ Przepisy / Schab z kością

Opis przygotowania

Mleko połączyć z wodą (najlepiej w płaskim naczyniu). Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Przyprawić solą, majerankiem i liściem laurowym. Włożyć plastry schabu. Przykryć i na kilka godzin schować do lodówki.

Mięso osuszyć i usmażyć na patelni grillowej – na mocno rozgrzanym maśle.

Pokroić w plastry. Ułożyć na sosie chimichurri. Udekorować zestami z cytryny. Podawać z sałatką francuską.

Chimichurri. Natkę i kolendrę posiekać. Dodać posiekany czosnek, chili i szalotkę. Dolać ocet i oliwę. Posłodzić miodem. Zblendować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka francuska. Do dużej miski przecisnąć czosnek. Dodać musztardę, ocet, oliwę, olej, miód i drobno posiekaną papryczkę chili. Dolać trochę wody. Wymieszać. Wrzucić kilka liści szpinaku, roszponkę, rukolę i wszystkie sałaty. Wymieszać z sosem tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 510
Ewa gotuje - odc. nr 510

Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....

 

Podobne przepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe

Z domowymi powidłami;-)

Golonka w piwie

Góralski przysmak nieco inaczej...

Cottage pie z cheddarem

Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...

Deser orzechowy na mleku sojowym

Z sezonowymi owocami i musem z mango;-)

Wróć do listy przepisów