/ Przepisy / Sałatka obiadowa

Opis przygotowania

Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć i przełożyć do garnka. Dorzucić marchewki starte na dużych oczkach, papryki pokrojone w zapałkę, cebule posiekane w półplasterki oraz pokrojone w plastry i posolone ogórki i pomidory. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż papryka będzie al dente.

Wlać trochę octu. Posłodzić cukrem trzcinowym. Przełożyć do wyparzonych słoiczków (świetnie sprawdzi się łyżka do makaronu). Docisnąć i zakręcić. Dla pewności można poddać pasteryzacji.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 462
Ewa gotuje - odc. nr 462

Tym razem Ewa zaprosi widzów na potrawy z kapusty. Zacznie od domowej sałatki...

 

Podobne przepisy

Sałatka z arbuza i fety

Arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do duż ...

Pikle fasolkowe

Z fasolki szparagowej...

Kalafior marynowany

Z marchewką...

Surówka z białej rzodkwi

Rzodkiew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na cienkie , dł ...

Wróć do listy przepisów