Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić pokrojone w piórka cebule. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Przełożyć na podpieczony spód.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Przelać na tartę z cebulą. Ułożyć pokrojony w trójkąty ser pleśniowy.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Udekorować rzeżuchą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...
Świetny na ciepło oraz jako wędlina...
Karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (tak, by potrawę można było przykryć i sz ...