M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić. Posłodzić, uperfumować cukrem waniliowym, wsypać proszek do pieczenia i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić żółtka i zagnie¶ć ciasto. Odstawić na chwilę.
Foremkę do tarty (¶rednica 28 cm) wysmarować masłem. Stolnicę posypać m±k±. Ciasto rozwałkować. Oprószyć m±k± i przełożyć do formy – wykleić dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem.
Do białka dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem, dodaj±c go porcjami. Wsypać m±kę ziemniaczan±.
Brzoskwinie wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Maliny wyłożyć na ciasto. Oprószyć m±k±. Nałożyć brzoskwinie i też posypać m±k±. Przykryć pian±.
Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 20-30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W listopadzie obchodzimy nasze największe ¶więto narodowe, upamiętniaj±ce...
Cudnie wygl±daj±, znakomicie smakuj±!
Miękkie masło utrzeć z cukrem i mi±ższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...
Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...
Po prostu pyszny jabłecznik! W barwach narodowych;-)