Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.
Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Podawać z rzodkiewką i pomidorem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wedle diety Michela Montignaca....
Pachnące cynamonem...
Idealne do gołąbków lub... sałatek!
Na teflonowej patelni rozgrzać masło. Ułożyć własnoręcznie przygotowane foremki, wybić jajka...
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...