/ Przepisy / Pieczeń z indyka z morelami i orzechami

Opis przygotowania

W mięsie zrobić nacięcie – w ten sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. Zasznurować podobnie jak szynkę. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę. Wymieszać i posmarować mięso. Posypać majerankiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Do środka dać masło. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.

Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. Dodać majonez. Przełożyć na półmisek. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka. Udekorować świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 359
Ewa gotuje - odc. nr 359

Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....

 

Podobne przepisy

Pstrąg z rusztu

Z pomarańczą;-)

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Łosoś w cieście francuskim

Z pieczarkami i szpinakiem;-)

Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...

Wróć do listy przepisów