Perlicę i gicz włożyć do garnka. Zalać zimną wodą – tak, by przykryła mięso. Posolić, przykryć i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zebrać szumowiny i dolać zimnej wody. Ponownie przykryć i przez godzinę gotować na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać warzywa (korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić). Pod przykryciem gotować przez kolejną godzinę. Dorzucić natkę pietruszki, łodygi selera naciowego oraz lubczyk. Przykryć i podobnie jak poprzednio gotować przez godzinę.
Podawać gorący – z makaronem i ugotowaną marchewką. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
W garnku podgrzać 1 1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać p ...
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować ...
Idealny na chłodne dni;-)