Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szneki z glancem

Opis przygotowania

M±kę przesiać do miski, na ¶rodku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę m±ki. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia.

Gdy ciasto podwoi objęto¶ć, przełożyć je na posypan± m±k± stolnicę. Zagnie¶ć. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały „¶limaki”.

Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 345
Ewa gotuje - odc. nr 345

Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...

 

Podobne przepisy

Pascha

Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...

Piernik bardzo puszysty

Do zrobienia w ostatniej chwili;-)

Wieniec drożdżowy z serem

Drożdżówka cudnie zapleciona;-)

Cake pops

W stylu bajaderki;-)

Wróć do listy przepisów