Topinambur obrać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadł (jeśli bulwy są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki).
Suchą kaszę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Prażyć przez 2-3 minuty, następnie podlać bulionem i dusić z marchewką i pietruszką (pokrojonymi w bardzo drobną kostkę).
Boczniaki pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Dodać podgotowany topinambur i smażyć dalej z dodatkiem masła.
Do kaszy z warzywami dodać łyżkę zimnego masła oraz sok z cytryny. Połączyć z usmażonymi grzybami i topinamburem. Przyprawić ostrą papryczką, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje potrawy wedle receptur kuchni lubelskiej....
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do słoika, schować do lodówki. ...
Stworzony w... Szkocji klasyk kuchni indyjskiej
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...