/ Przepisy / Ciasto czekoladowo-majonezowe

Opis przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać.

Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowe sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką.

Przełożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).

Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu.

Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 317
Ewa gotuje - odc. nr 317

Z polską piłką nigdy nie było tak dobrze! Nie dość, że jedziemy na Mistrzostwa...

 

Podobne przepisy

Mazurek serowy

Mąkę przesiać na stolnicę, dodając proszek do pieczenia i kakao...

Herbata na zimę

Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizowa ...

Kompot wigilijny

Suszone owoce zalać wodą (ok. 5 l). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować. Pos ...

Dip orzechowy

Sos sojowy połączyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (pa ...

Wróć do listy przepisów