Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć w garnku, na maśle. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Po chwili wlać wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
Boczniaki umyć i pokroić w paski – tak, by przypominały flaki. Delikatnie przełożyć do garnka, zalać wodą (w wersji „na bogato” rosołem), przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem oraz imbirem. Przykryć i dusić tak długo, aż grzyby zmiękną. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać udekorowane natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiłam przypomnieć kilka przepisów, które gościły na...
Czemu nie!?
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Zupa ze słodkich ziemniaków;-)