/ Przepisy / Gołąbki warstwowe

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować.

Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.

Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.

Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy.

Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej – najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 263
Ewa gotuje - odc. nr 263

Tym razem będzie bardzo swojsko, bowiem gotowanie w kuchni Ewy zacznie...

 

Podobne przepisy

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...

Antrykot z rusztu

Wołowina!

Gęś nadziewana

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...

Gulasz z nutką Orientu

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...

Wróć do listy przepisów