Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki (np. łyżeczką do melona; delikatnie, żeby nie przerwać skórki, zostawiając po około ½ cm ziemniaka w skórce).
Chłopski. Kapustę odcisnąć z wody i bardzo drobno pokroić. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę, dorzucić posiekaną cebulę, zezłocić. Dodać kapustę. Podlać odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i na niewielkim ogniu dusić przez ½ godziny.
Grzybowy. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Przesmażyć. Gdy się zezłoci, dodać posiekaną cebulę. Usmażyć na złoty kolor. Dodać kurki. Przesmażyć. Gdy woda z grzybów odparuje, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Śledziowy. Śledzie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać miąższ z ziemniaków (to, co zostało po wydrążeniu) i posiekaną cebulę. Dodać jajka, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Wydrążone połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej oliwą (za wyjątkiem kartofli z farszem śledziowym, które należy podlać śmietaną). Do każdej połówki nałożyć farsz, posypać obficie tartym parmezanem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Uwaga: każdy farsz wystarczy do nadziania 10 ziemniaków!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem program pod znakiem poczciwego kartofla. Wczesna jesień to bez...
Marillenknödel!
Drugie danie na słodko!
Pieczone bez grama tłuszczu!
Tradycyjna potrawa z Meksyku;-)