Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.
Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).
Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku (kratka jest niebywale przydatna do tej potrawy, jak też do pieczenia małych kiełbasek – na raz można przewrócić na drugą stronę cały tuzin).
Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda.
Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz powraca na Wasze ekrany po wakacyjnej przerwie. W tym odcinku...
Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Imbir i ...
Klasyk kuchni indyjskiej!
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...