Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę.
Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
Wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć.
Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed Bożym Narodzeniem w programie nie może zabraknąć świątecznej atmosfery!...
Kiełbasę usmażyć na patelni lub upiec na grillu. Pieczywo...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Z sosem jogurtowym...
Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...