Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszać. Ostrożnie wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę cały czas mieszając. Następnie wyrobić ręką.
Dorzucić pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika. Jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki keksowej (30 cm x 12 cm, blaszka wysmarowana masłem i wysypana mąką). Wyrównać. Wierzch zwilżyć wodą lub mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 190 st. i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek pod znakiem grilla. Tym razem Ewa pokaże jak na ruszcie...
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...
Wielkanocny kisz;-)