
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...
Mięso przełożyć do zamykanego naczynia...
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę min ...
Spora dawka witaminy C!