/ Przepisy / Chleb gryczany

Opis przygotowania

Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować. W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).

Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm). Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość.

Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 318
Ewa gotuje - odc. nr 318

Ponieważ Ewa dostaje bardzo dużo maili z prośbą o przepisy bezglutenowe,...

 

Podobne przepisy

Pasta z cieciorki

Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...

Sałatka z buraczków i sera koziego

Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...

Ziemniaczki w karmelu

Na słodko...

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Wróć do listy przepisów