Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (bez pestek, odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, to tylko przecięte na pół) oraz odsączony czosnek. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.
Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko oliwą z oliwek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wiele osób spędza Nowy Rok we własnych czterech ścianach. Na tę okazję...
Znakomity dodatek do kremowych zup i makaronów;-)
Świetna do potraw z rusztu!
Naturalny probiotyk i solidna dawka witaminy C;-)
Błyskawiczna!