Zacząć od marynaty. Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Dodać ocet ryżowy. Posolić i posłodzić.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zaprawy, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, majonez i zamarynowane ogórki (bez marynaty). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. Na końcu dodać sezam.
Podawać z roszponką i pieczywem. Można udekorować limonką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą...
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Kurzą pierś umyć, osuszyć, pokroić w niewielką k ...
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany imbir też zetrzeć - ale ...
Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...
Sałaty umyć i osuszyć. Poszarpać do miski. Polać sosem przyrządzonym z wody, soku z c ...