Selery obrać i pokroić w drobną zapałkę (najlepiej na szatkownicy z odpowiednią przystawką). Przełożyć na sitko i na chwilę zanurzyć we wrzątku. Odstawić, by warzywo odciekło.
Jabłka pokroić lub poszatkować na cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Dodać zblanszowany seler i namoczone oraz odcedzone rodzynki.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć rukolę lub mieszankę sałat. Na rukolę dać jabłka z selerem i rodzynkami. Polać sosem majonezowym. Na sosie ułożyć winogrona przekrojone na pół oraz uprażone połówki orzechów włoskich. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia podróże, Boże Narodzenie zawsze spędza w domu –...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...
Z jajem i cytryną;-)