Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą). Wybić jajko, wlać wodę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce 1/2 godziny.
2/3 ciasta cienko rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę (20-23 cm) lub płytką formę na placek (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą).
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poszatkować na szatkownicy. Wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na ciasto.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i taką „pokrywkę” nałożyć na ciasto z jabłkami. Brzegi skleić, w razie potrzeby przyciąć. Całość polukrować jajkiem. Na wierzchu wykonać 1-2 nacięcia.
Placek można udekorować „listkami” z ciasta lub ciastem o innych kształtach (wyciąć, np. przy pomocy foremek, i ułożyć na brzegu placka). Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Placek podawać na zimno lub na ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek dla wegetarian. Ewa zrobi sos tzatziki, następnie szaszłyki z tofu...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...
Japońskie kulki ryżowe;-)