W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonych, suszonych pomidorów, kaparów, oliwek i bazylii. Z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, obsypać gotową mieszanką przypraw (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią). Odstawić na kilka godzin.
Zamarynowane piersi przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać oliwą z pomidorów i wodą. Dusić do miękkości.
Podawać z domowym pesto i makaronem. Pesto rozsmarować na talerzu, na lustrze sosu położyć kurzą pierś. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy. Odcedzić, dodać nieco sosu pesto, wymieszać i wyłożyć na talerz. Udekorować świeżą bazylią - dla lepszego efektu można dać bazylię czerwoną.
Pesto zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzeszków pinii (można je zastąpić prażonymi i pozbawionymi łupiny orzechami laskowymi - wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temp. 200 st. C; gdy się upieką, przekładamy na ściereczkę i ocierając o siebie pozbawiamy skórki). Orzechy wrzucamy do miksera, dodajemy czosnek i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście oregano, mięty i bazylii (bez łodyżek). Można dodać trochę natki pietruszki - kolor będzie intensywniejszy. Znów miksujemy i strumyczkiem dolewamy oliwę z oliwek - cały czas miksując, aż powstanie gładki sos.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią włoską, będzie krem z cukinii, faszerowane...
Sposób na kartofle...
Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)
Liście jarmużu obgotować w wodzie z solą i octem...
I czosnkiem niedźwiedzim;-)