/ Przepisy / Biszkopt z jabłkiem

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany z żółtkami, dolać oliwę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Gładką masę przelać do tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).

Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor – przez około 30 minut. Wystudzić, lecz nie wyjmować z tortownicy.

Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć do garnka, zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i rozłożyć na wystudzonym cieście. Wyrównać. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto z jabłkami. Udekorować tartą czekoladą. Aby czekolada dobrze się ucierała, należy schłodzić ją w zamrażarce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 195
Ewa gotuje - odc. nr 195

Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...

 

Podobne przepisy

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Próżniak

Pełen jabłek...

Szyszki

Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...

Kocie oczka

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...

Wróć do listy przepisów