/ Przepisy / Tort kryształki

Opis przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Przelać do formy (dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut, aż się delikatnie zrumieni. Wyjąć, wystudzić.

Trzy różnokolorowe galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach gorącej wody i przelać na talerze (wody dać mniej niż zaleca przepis na opakowaniu - po zastygnięciu galaretki łatwiej będzie pokroić w zgrabne kwadraciki).

Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać, aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Wstawić do lodówki. Jak całkowicie zastygnie, wyjąć, ułożyć połówki truskawek i zalać rozrobioną wcześniej galaretką truskawkową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 23
Ewa gotuje - odc. nr 23

Tuż przed Dniem Dziecka Ewa Wachowicz zrobi naleśniki. Zademonstruje też...

 

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...

Pucharki z musem brzoskwiniowym

Galaretki rozpuścić w 1  1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...

Gruszki w białym winie

Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...

Muffinki z buraczkiem

Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...

Wróć do listy przepisów