Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Świeże jagody wyśmienicie smakują też zapieczone w kokilkach, z odrobiną miodu i masła (180 st. C, 15 minut). Podawać z lodami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...