/ Przepisy / Kisiel jagodowy

Opis przygotowania

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

Świeże jagody wyśmienicie smakują też zapieczone w kokilkach, z odrobiną miodu i masła (180 st. C, 15 minut). Podawać z lodami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 70
Ewa gotuje - odc. nr 70

W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

Baba z makiem

Obowiązkowa na wielkanocnym stole!

Makowiec z jabłkami

Receptura z domu rodzinnego!

Puszysty sernik z budyniem

Na oleju rzepakowym!

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Wróć do listy przepisów