Ciasteczka zmiksować na „piasek”. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). Ubić tłuczkiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować masę. Ser wrzucić do miksera. Wybić jajka. Dodać cukier, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Zmiksować. Dodać pastę pistacjową (2 łyżki zostawić do dekoracji). Wsypać budyń. Uperfumować skórką z limonki. Zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Piec przez 15 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad blachą z wodą). Zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec przez 45 minut.
Po wystudzeniu pokryć kremem z mascarpone i pistacji (serek wystarczy zmiksować z cukrem i pastą pistacjową).
Udekorować siekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...