/ Przepisy / Rolada z gruszkami

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.

Pianę odstawić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć na dnie blachy piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia – wzdłuż dłuższego brzegu. Oprószyć cynamonem.

Do piany dodać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć na gruszki i wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.

Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Na ścierkę przełożyć roladę. Zdjąć papier i zwinąć roladę – wzdłuż krótszego boku.

Gdy wystygnie wyjąć ze ściereczki i udekorować polewą czekoladową (czekoladę wystarczy roztopić z masłem).

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 465
Ewa gotuje - odc. nr 465

Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...

 

Podobne przepisy

Placek tarty

Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...

Ciasteczka serowe z marmoladą

Mąkę przesiać na stolnicę...

Placek z rabarbarem

W sezonie to pozycja obowiązkowa!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!

Wróć do listy przepisów