Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.
Pianę odstawić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć na dnie blachy piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia – wzdłuż dłuższego brzegu. Oprószyć cynamonem.
Do piany dodać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć na gruszki i wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Na ścierkę przełożyć roladę. Zdjąć papier i zwinąć roladę – wzdłuż krótszego boku.
Gdy wystygnie wyjąć ze ściereczki i udekorować polewą czekoladową (czekoladę wystarczy roztopić z masłem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...
Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...
Mąkę przesiać na stolnicę...
W sezonie to pozycja obowiązkowa!
Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!