Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Keks makowy

Opis przygotowania

Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbieleją, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucierając.

Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ciasta. Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułką i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą).

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w środku jest suchy.

Po wystudzeniu polać czekoladą (wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła). Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 447
Ewa gotuje - odc. nr 447

Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...

 

Podobne przepisy

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

W płatkach migdałów!

Babka ucierana

Wielkanocny klasyk!

Gruszki pod kruszonką owsianą

Crumble z płatkami!

Ciasto z kremem orzechowym

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...

Wróć do listy przepisów