Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka orzeszki

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać śmietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.

Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.

Metalową formę na orzeszki rozgrzać i natłuścić. We wgłębieniach umieścić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.

Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sobą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 439
Ewa gotuje - odc. nr 439

Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodzącej...

 

Podobne przepisy

Sernik pistacjowy

Z domową pastą z pistacji;-)

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Bezy z bitą śmietaną i owocami

W stylu Pavlovej;-)

Placek ze śliwkami

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...

Wróć do listy przepisów