
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać ¶mietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.
Metalow± formę na orzeszki rozgrzać i natłu¶cić. We wgłębieniach umie¶cić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.
Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sob±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodz±cej...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypt± soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Z kakao i orzechami włoskimi...
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka - po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie d ...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcze¶niej wstawić słoik do m ...