Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarnąć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułką tartą).
Jabłka umyć i przeciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cieście. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połówką rozwałkowanego ciasta.
Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków! Zamiast farszu...
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę...
Z wianuszkiem owoców;-)
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Z malin, szpinaku i jogurtu!