
M±kę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarn±ć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwsz± połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułk± tart±).
Jabłka umyć i przeci±ć na pół. Usun±ć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cie¶cie. Posypać cynamonem. Przykryć drug± połówk± rozwałkowanego ciasta.
Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melis±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zajmie się dekonstrukcj± tradycyjnych goł±bków! Zamiast farszu...
Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
ynię pokroić na kawałki, wyczy¶cic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, poł±czyć z ser ...
Z konfitur± i migdałami...