Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia podróże, Boże Narodzenie zawsze spędza w domu –...
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Na mące orkiszowej;-)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Jajka zmiksować z cukrem...