/ Przepisy / Sernik czekoladowy na herbatnikach

Opis przygotowania

Herbatniki pokruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23 cm). Ubić tłuczkiem. Piec przez 8 minut w temp. 180 st. C.

Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny. Wystudzić. Gotowy kajmak przełożyć do garnka. Wlać mleko. Wymieszać i podgrzać. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Posypać orzechami włoskimi.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii i dobrze zmiksować. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.

Masę wylać na spód z kajmakiem i orzechami. Wyrównać. Wstawić na 30 minut do piekarnika (temp. 180 st. C). Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie udekorować wiórkami czekolady (wystarczy zetrzeć ją na tarce).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 321
Ewa gotuje - odc. nr 321

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...

 

Podobne przepisy

Bezy jak sadzone

Jajka na... słodko? Czemu nie!

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Drożdżówka z konfiturą malinową

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Wróć do listy przepisów