Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z cynamonem.
Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Mąkę wsypać do dużej miski. Wlać zaczyn, zacząć wyrabiać i stopniowo dodać ponad połowę masła, mleko, jajka i sól.
Wyrobione, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej1 cm, posmarować resztą masła i posypać mieszanką cukru z cynamonem.
Zwinąć roladkę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.
Ciasteczka ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej papierem do pieczenia (w odstępach, by wypełnić całą blachę). Zostawić na ok. 20 minut, by ciastka podrosły.
Po tym czasie posmarować mlekiem i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...
Owoce na ciepło.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Z kremem waniliowym!
Żeby go przygotować, wcale nie trzeba znać mandaryńskiego;-)