/ Przepisy / Makaron penne duszony w sosie

Opis przygotowania

Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię (włoski przysmak można zastąpić naszą dobrą szynką gotowaną, którą najlepiej pokroić w kostkę). Podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, seler w plasterki a chili posiekać. Do szynki wrzucić najpierw cebulę i chwilkę podsmażyć, dodać seler. Wymieszać i dorzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażyć jeszcze przez chwilkę i zalać połową wywaru jarzynowego (może też być bulion, np. z kurczaka). Wymieszać.

Dodać rozmrożony groszek i gotować przez 3-4 minuty. Do tak powstałego sosu wrzucić surowy makaron i dolać resztkę wywaru („lustro" płynu powinno znajdować się w odległości mniej więcej „dwóch palców" od makaronu) i - mieszając w razie potrzeby - dusić do momentu, aż makaron wchłonie sos, ale pozostanie al dente. Od czasu do czasu kontrolować poziom sosu na patelni i jeśli jest go za mało, podlewać odrobiną wody. Gdy makaron się ugotuje (ok. 6 minut), dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową potrawę przełożyć na półmisek.

Ozdobić listkami świeżej bazylii (może być pietruszka). Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 104
Ewa gotuje - odc. nr 104

W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy, których przygotowanie...

 

Podobne przepisy

Wiener Schnitzel

Kulinarny symbol austriackiej stolicy;-)

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Mini zapiekanki warzywne

Przysmak dla wegetarian!

Kacze udka na soli

Wyjątkowo chrupiąca!

Wróć do listy przepisów