Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół godziny. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć kogutka „na złoto" ze wszystkich stron. Podlać wodą (około pół szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.
Gdy kogut jest już podduszony, zalać śmietaną i dusić dalej na małym ogniu - do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zredukuje i zgęstnieje.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do miski (można je też utłuc). Mocno ubić łyżką. Następnie podzielić na cztery części. Wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę (to idealne proporcje na kopytka). Wyrobić ręką i przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i zrobić wałeczki wielkości palca. Lekko spłaszczyć i pokroić na skośne romby. Wrzucić na osolony wrzątek i gdy tylko kopytka wypłyną, gotować przez minutę, następnie wyłowić i przełożyć do zimnej wody, by się zahartowały, przelać na sito.
Marchew obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić odrobiną soli i dodać filety z pomarańczy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...
Sznycelki z kartofla;-)
Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)
Makaron po rzymsku!
Z pieczarek, suszonych grzybów i kaszy jaglanej...