Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać kaszę. Mieszać przez chwilę, by się lekko podsmażyła, i zalać wrzątkiem (wody powinno być 1 ½ raza tyle, ile wynosi objętość kaszy). Dodać 3 dag masła i posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstawić ją pod przykryciem do lekko nagrzanego piekarnika, by „doszła” (można też owinąć garnek kocem).
Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Na patelni stopić masło (3 dag). Dodać cebulę pokrojoną w krążki i podsmażyć. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę, przykryć i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła (2 dag). Połową kaszy pokryć dno, na kaszę dać duszone grzyby, na grzyby resztę kaszy. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietaną, lekko posolić i zalać kaszę z grzybami. Wierzch posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut (ser powinien się ładnie zrumienić). Pod koniec pieczenia można włączyć w piekarniku funkcję grillowania od góry.
Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...
Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki...
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Znakomity dodatek do mięs i serów...
Innymi słowy: demi glace...