Zamrożony bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości przez 10-15 minut. Przelać przez sito. Gdy lekko ostygnie, obrać z łupin.
Na stolnicę wysypać mąkę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać maślankę – obowiązkowo w temperaturze pokojowej. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, rękoma wyrobić gładkie ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką. Przykryć folią i zostawić na stolnicy, by odpoczęło.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną oleju i podsmażyć. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor.
Obrany, zimny bób rozdrobnić widelcem. Dodać ricottę, złocisty boczek z cebulą (trochę zostawić do podania) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem (same igiełki – drobno posiekane). Wymieszać. Farsz można włożyć na chwilę do lodówki, by stężał.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć zgrabne kwadraty (mogą być krążki). Na każdy nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić w ukropie 1-2 minuty. Po tym czasie przełożyć łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, następnie szybko przerzucić na sito. Podawać z boczkiem zezłoconym z cebulką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Pod beszamelem...
Innymi słowy jajka po farmersku...
Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze...