Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki namoczone w alkoholu, np. w żubrówce. Oprószyć solą.
Sezam zmielić w młynku. Wymieszać z syropem klonowym, mąką i oliwą i (powinna powstać gęsta papka). Tak przygotowaną panierką pokryć mięso ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy skropić odrobiną oliwy, i wstawić do lodówki na całą noc.
Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, by mięso i naczynie wróciły do temperatury pokojowej. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie podlać odrobiną wody, przykryć i piec przez kolejne ½ godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotowa ...
Ale Meksyk!
Wołowina z rusztu!