Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego (można też od razu smażyć w naczyniu, które nadaje się do pieczenia), posypać pokrojoną w piórka cebulą i zalać słodką śmietaną. Przykryć i zapiec w piekarniku (20-25 minut, temp. 180-200 st. C).
Karp jest najlepszy, gdy podczas pieczenia utworzy się gęsty sos śmietanowo-cebulowy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie tuż, tuż… Dlatego przed świętami Ewa przygotuje wigilijnego...
A do tego zielone szparagi...
Ryby z domowej wędzarni!
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...
Z pieczarkami i szpinakiem;-)