Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wysmażyć na patelni bez tłuszczu. Jeśli jest chudy, dodać nieco masła. Pod koniec dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Plastry ziemniaków przełożyć na patelnię ze zrumienionym boczkiem i cebulą, przyprawić do smaku solą i wymieszać. Wszystko razem podgrzać i od razu podawać. Najlepiej przełożyć na duży półmisek. Można udekorować gałązkami rozmarynu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz pokaże, jak w domowych warunkach...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Z jabłkami i marchewką;-)