/ Przepisy / Tilapia na pierzynce z porów

Opis przygotowania

Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Imbir i czosnek posiekać bardzo drobno i wrzucić na dużą głęboką patelnię z oliwą (świeży imbir można zastąpić sproszkowanym). Jak się lekko przesmaży, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, zeszklić. Z porów odciąć zielone liście. Warzywa dokładnie umyć (najlepiej pod bieżącą wodą), by piasek nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia.

Następnie pokroić ukośnie na półtoracentymetrowe kawałki i wrzucić na patelnię. Mieszając lekko przesmażyć. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do warzyw, wymieszać, po czym podlać bulionem (ew. wodą lub białym wytrawnym winem), doprawić solą i pieprzem. Jabłko obrać ze skórki, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić na patelnię.

Na takiej pierzynce umieścić filety z tilapii, przykryć i dusić, aż ryba będzie gotowa (10-15 minut, co zależy od wielkości filetów). Od czasu do czasu zaglądać pod przykrywkę - jeśli płyn wyparował, podlewać wodą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 24
Ewa gotuje - odc. nr 24

Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa pora zadbać o sylwetkę! A...

 

Podobne przepisy

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Polędwiczki z rusztu

Pieczyste z czosnkiem!

Pieczony filet z pstrąga

Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)

Roladki z farszem marchewkowym

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić z obu stron, nat ...

Wróć do listy przepisów