/ Przepisy / Szaszłyki z królika

Opis przygotowania

Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przełożyć do pojemnika, zalać sherry, wymieszać, przykryć i odstawić na minimum godzinę (np. do lodówki).

Suszony tymianek zalać wrzątkiem i w tak przygotowanej wodzie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.

Zamarynowane mięso nabić na patyczki - na przemian z oliwkami. Opiec na grillu lub podsmażyć na patelni na odrobinie oleju (mięso powinno się delikatnie zrumienić).

Gotowe szaszłyki podawać z cząstkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami.

Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki. Przyprawić grubo mieloną solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i upiec w piekarniku - 180 st. C, 20-30 minut.

Z pomarańczy wykroić filety, przełożyć do miseczki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem, sherry i oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 179
Ewa gotuje - odc. nr 179

W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...

 

Podobne przepisy

Piersi z gęsi pieczone

Podane z ziemniakami confit...

Gołąbki ziemniaczane

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Paprykarz z karpia

Domowa wersja kultowej konserwy rybnej!

Wróć do listy przepisów