Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. oprószyć majerankiem i maynować przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej).
Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie i obsmażyć mięso na złoto z każdej strony-kładąc najpierw skórą do dołu 9nie trzeba dodawać żadnego oleju, bo tłuszcz sam się wytopi). Zrumienione nóżki przełożyć do dużego rondla.
Na patelnię wlać czerwone wino i "wymyć smak". Płyn przelać do rondla z mięsem. Dodać suszoną żurawinę. Zamknąć pokrywką szybkowarową i gotować przez około 45 minut. Pod normalną pokrywą mieśa trzeba dusić około 1,5 h i w razie potrzeby podlewać wodą. Można też wstawić gęsie nóżki do piekarinka i upiec w temp. 180 st. C przez około 1,5 h. Gry mięso zmięknie, delikatnie zebrać cały tłuszcz i schować w lodówce - jako rarytas - a sos odparować lub zagęścić łyżką mąki.
Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. Wrzucić na patelnię, podlać miodem pitnym (może być białe wino lub trochę wody), Doać sok z cytryny, dorzucić rodzynki i cynamon po czym posłodzić cukrem trzcinowym. Dusić do momentu aż jabłka lekko zmiękną, ale pozostaną jędrne. Takie jabłka to fantastyczy dodatek do pieczoen gęsi czy też innego mięsa.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa Wachowicz zaprasza na tradycyjną kuchnię polską. Będzie gęsina,...
Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...