Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placki ziemniaczane

Opis przygotowania

Zacz±ć od gulaszu. Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojon± w piórka cebulę. Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć m±k±. Wymieszać, przełożyć do garnka z cebul± i zrumienić. Dorzucić pokrojone pieczarki. Zalać wod± (ok. ½ l). Przyprawić sol±, zielem angielskim i li¶ciem laurowym. Dodać przecier pomidorowy. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem.

Przygotować placki. Ziemniaki obrać i przepu¶cić przez maszynkę do mielenia – ze stożkiem do ucierania kartofli (można też zetrzeć na tarce jarzynowej). W podobny sposób zetrzeć cebulę. Pulpę odcisn±ć. Wybić jajka. Przyprawić szczypt± gałki muszkatołowej i roztartym w dłoniach majerankiem. Wsypać m±kę. Doprawić sol± i pieprzem. Dobrze wymieszać i usmażyć placki.

Ods±czyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać z gulaszem (najlepiej w osobnym naczyniu).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 534
Ewa gotuje - odc. nr 534

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...

 

Podobne przepisy

Pizza Margherita

Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej m±k ...

Schab z jabłkiem

Kotlety przykryć foli± spożywcz±, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron sol± i pie ...

Kotlet Pożarskiego

Ze straż± nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Wróć do listy przepisów