/ Przepisy / Ziemniaki po irlandzku

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ przełożyć do miski. Dodać śmietanę, boczek oraz pokrojony w kostkę ser cheddar (trochę zostawić). Dorzucić posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie posypać serem startym na dużych oczkach i zapiekać jeszcze przez kilka minut – aż ser się roztopi.

Podawać na ciepło z mixem sałat, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 503
Ewa gotuje - odc. nr 503

Tym razem Ewa sięgnie po potrawy kuchni irlandzkiej. W przygotowaniu pierwszego...

 

Podobne przepisy

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)

Buraczki z czosnkowym winegretem

Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...

Pesto z pokrzywy, rukoli i pietruszki

Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)

Wróć do listy przepisów