Do rondelka wlać wodę i mleko. Podgrzać. Wyłączyć kuchenkę i wkruszyć drożdże. Posłodzić łyżeczką cukru. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić.
Zrobić nadzienie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać oregano i bazylię. Wlać przecier pomidorowy. Dodać koncentrat. Posolić. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułożyć talerzyk – dnem do góry. Docisnąć. Talerzyk zabrać a ciasto naciąć tak, by na środku powstało 8 trójkątów. Brzeg ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posypać tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawinąć w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schować pod ciastem).
Trójkąty posmarować oliwą i posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiec na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi sosami. Jeść odrywając po kawałku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć jeszcze przed tygodniem Ewa była w Beskidach – pod Babią Górą,...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...
Wytrawna tarta znad Loary...
Makaron... warzywny!