Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierś kurczaka z kostką

Opis przygotowania

Zacząć od marynaty. Czosnek przecisnąć do miski i rozetrzeć z solą. Dodać miękkie masło. Wlać sok z cytryny. Przyprawić pieprzem ziołowym i papryką oraz mielonym imbirem. Posłodzić miodem i wymieszać.

Mięso naciąć od strony skóry (w najgrubszych miejscach). Posmarować marynatą – z dwóch stron. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Po tym czasie przełożyć do brytfanki (skórą do góry). Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone na kawałki grzyby. Doprawić solą i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem i lekko odparować. Zabielić śmietanką. Przyprawić pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i zdjąć z kuchenki.

Upieczone piersi kurczaka podawać z ryżem i sosem grzybowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 493
Ewa gotuje - odc. nr 493

Polska złota jesień to sezon nie tylko na grzyby, lecz również na dynie....

 

Podobne przepisy

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Pasztet z kurczaka

Z warzywami;-)

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Wróć do listy przepisów