
Mąkę przesiać na stolnicę i zaparzyć wrzątkiem (stopniowo wlać szklankę gorącej wody i wymieszać nożem). Wybić jajko, wlać oliwę. Posiekać nożem, następnie dobrze wyrobić. Przykryć miską i odstawić na chwilę.
Liście kapusty poszatkować i obgotować. Wystudzić i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz. Złożyć na pół i skleić brzegi (można je zwilżyć wodą).
Partiami ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Wyłowić do miski z zimną wodą i odcedzić na sicie.
Przełożyć na półmisek i okrasić zrumienioną na maśle cebulą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku weekendach spędzonych pod Babią Górą Ewa wróci do Krakowa i od...
Opcja wege!
Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...